Rezerva cognitivă

Ce este rezerva cognitivă?

Oamenii dezvoltă o rezervă de abilități în timpul vieții și aceasta îi protejează împotriva pierderilor care pot apărea prin îmbătrânire și boală.
În consecință, ei dezvoltă reziliență și, prin urmare, au mai multă rezervă la care să apeleze la o vârstă mai înaintată, mai degrabă cum economisitorul conștiincios are o rezervă de bani la care să apeleze pentru „zilele ploioase”.

De unde vine ideea?

Ideea provine din observația că nu pare să existe o relație directă între gradul de modificări ale creierului la orice individ dat și semnele exterioare ale acestor modificări.
Cu alte cuvinte, oamenii diferă unii de alții prin capacitatea lor de a face față schimbărilor rezultate din îmbătrânire, boli sau leziuni cerebrale. Această observație a fost observată în mod repetat la persoanele care iau participă la diferite cercetări și la pacienții din sistemul de sănătate.
În mod similar, doi oameni cu boala Alzheimer care par similari în ceea ce privește abilitățile lor cognitive pot avea cantități foarte diferite de modificări ale creierului care stau la baza bolii.
men's beige button-up collared long-sleeved shirt
silhouette of personr

De ce unii oameni au o rezervă cognitivă mai bună?

Cercetările sugerează că nivelul nostru de inteligență, care provine din copilărie, și setul nostru de experiențe de-a lungul vieții, ajută la construirea rezervei cognitive și aceste lucruri pot explica diferențele de rezerva cognitivă dintre noi.

Cum se dezvoltă de fapt rezerva?

O întrebare interesantă este cum se dezvoltă rezerva cognitivă atunci când ne angajăm în experiențele și activitățile de viață discutate mai sus. Mecanismul nu este încă clar și este subiectul multor cercetări.
O posibilitate este ca aceste activități să stimuleze conexiuni noi sau mai puternice în creier și rețelele creierului care stau la baza funcțiilor cognitive specifice sunt, prin urmare, mai eficiente, sau de capacitate mai mare, la unii oameni decât alții.

În mod similar, unii oameni pot fi mai capabili să utilizeze în mod flexibil strategii alternative în cazul în care rețelele tipice ale creierului sunt perturbate.

Ipoteza rezervei cognitive dă speranță că expunerea la diferite tipuri de activități stimulatoare ne poate ajuta să îmbătrânim cu succes. De asemenea, ne face să ne întrebăm ce pot face oamenii pentru a-și crește rezerva cognitivă?

Încă nu este clar care este „rețeta” pentru aceasta. Sunt în curs de desfășurare studii pentru a identifica acele activități specifice.
Între timp, dovezile sugerează că, cu cât începem mai devreme să ne construim rezerva cognitivă, cu atât mai bine, dar că putem continua să dezvoltăm rezerva mai târziu în viață.

Deci, niciodată nu este prea devreme sau prea târziu pentru a începe, și cu cât sunt mai multe activități, cu atât mai bine: efectul pare să fie cumulativ.

Ai nevoie de ajutor? Aveti vreo intrebare?

Contactaţi-ne! Vă vom răspunde la întrebări!