Îmbătrânire cognitivă

Îmbătrânire cognitivă

Pe măsură ce îmbătrânim, abilitățile noastre cognitive se deteriorează treptat. O anumită cantitate de declin cognitiv este o parte normală a îmbătrânirii. Unii oameni, totuși, vor experimenta o deteriorare severă a abilităților cognitive, ducând la demență. Acest lucru poate face imposibilă îndeplinirea sarcinilor obișnuite de zi cu zi. „Îmbătrânirea cognitivă normală” este o medie brută; ascunde faptul că există traiectorii mai mult sau mai puțin reușite de schimbare cognitivă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Identificarea factorilor de risc și a mecanismelor diferențelor individuale în declinul cognitiv legat de vârstă este printre cele mai mari provocări pentru îmbunătățirea sănătății persoanelor în vârstă. Spectrul de declin variază de la îmbătrânirea cognitivă normală la demențe.
Îmbătrânirea cognitivă este complexă: există o scădere ușoară legată de vârstă în unele funcții mentale – cum ar fi vocabularul, unele abilități numerice și cunoștințe generale -, dar alte capacități mentale scad de la vârsta mijlocie sau chiar mai devreme. Acestea din urmă includ aspecte de memorie, funcții executive, viteza de procesare, raționament și multitasking. Toate aceste funcții mentale sunt esențiale pentru desfășurarea activităților de zi cu zi, pentru a trăi independent și pentru sănătatea și bunăstarea generală.
Alte trei constatări sunt izbitoare. În primul rând, diferite aspecte ale declinului legat de vârstă apar împreună. În al doilea rând, viteza redusă de procesare a informațiilor reprezintă o mare parte a declinului legat de vârstă în toate domeniile cognitive. Această încetinire a vitezei de procesare a creierului începe la vârsta adultă tânără. În al treilea rând, capacitatea de a programa și de a întreprinde mai multe activități de zi cu zi pare a fi sensibilă la îmbătrânire, iar deficiențe deosebit de izbitoare în sarcini ”multitasking” par să semnaleze debutul demenței.
white and brown flower petals
Ai nevoie de ajutor? Aveti vreo intrebare?

Contactaţi-ne! Vă vom răspunde la întrebări!